Aika vierähti ja reissut on reissattu.. Mutta taskut täynnä
muistoja ja hienoja kokemuksia takaisin tultiin. Enkä yritäkään luvata että
yhteen tekstiin saisin sen kaiken mahtumaan ja RUOKA, siitä on pitkäksi,
pitkäksi aikaa kerrottavaa.. Varmasti ihan kyllästymiseen saakka!!
Mutta aloitetaan itse Rhodoksesta.. Ja kyllä, tiedän että se
nykyään kirjoitetaan Rodos, mutta olen tykästynyt vanhaan muotoon. Rhodoksen
nimestä kiertää monia taruja, mutta paikallisten mukaan nimi on tullut ruususta,
joita saarella on kasvanut paljon. Sen näkee myös turisti krääsässä, joihin on
ruusuja kirjailtu tai painettu.. Mutta AURINKO!! Sitä riitti. Ja vaikka loma
oli syyskuussa, lämpö oli +30 astetta ja yöstä n. +25 astetta, mutta niinhän se
on, että Rhodos on auringonjumala Helioksen saari, ja siellä on vuodessa
keskimäärin 300 aurinkoista päivää.
Turismista puheenollen, jos jossain kunnioitetaan turisteja,
niin meistä ainekin tuntui että Rhodos kuuluu kärkisijoille.. Sillä milloin
tarvitsimme apua, opastusta tai mitä tahansa, sen saimme. Rhodoksella ei
tarvinnut pelätä lompakon katoamista ja palvelua sai myös suomen kielellä jos
osasi etsiä, lääkärit, ravintolat, kaupat. Ja turistialueet olivat siistejä,
viihtyisiä ja Rhodos meidän silmään oli todella rauhallinen. Ja turvallisen
sekä helpon oloinen matkakohde.
Nähtävyyksistä kolusimme vaikka MITÄ!! Ja pieni matkaopas
kirjamme, joka eräänä päivänä yllätyksenä meille tupsahti tuttavapariskunnalta,
palveli meitä kovasti. Kiitos matkaoppaasta! Mutta nähtävyyksistä ehdin kertoa
myöhemminkin!! Lyhyesti mainitakseni, Vanha kaupunki, Suurmestarin palatsi,
Johanniittainkatu , Lindos, kolmanneksi tunnetuin akropolinen alue ja Athenen
temppeli, Platia Argyrokastroun aukio, Agios Nikolaoksen linnake, Mandrakin
satama, suurin uimaranta Elli, Kolonan satama, Pides Kallitheas entinen art
deco- kylpylä,Rhodoksen akvaario ja Kimisis Theotokun kirkko.
Mutta vielä jäi paljon näkemättäkin! Ehkä eniten
harmittamaan jäi pieni Koskinoun värikäs kylä ja Apollon temppeli ja temppelin
vieressä oleva stadion, jotka bussin ikkunasta pongasimme. Lisäksi mielenkiintoinen
varmasti olisi ollut myös Faliraki, Kamiros, Tsambikanlahti ja Tsambikan
luostari, Perhoslaakso, Anastasia Triandafylloun viinitarha, Kritinian linna, Zeuksen
temppelin rauniot ja ja ja.. Eli
nähtävää tällä pienellä saarella riittäisi vielä moneksi kerraksi ja viikko on
aivan liian lyhyt aika tutkia saarta.
Pintaraapaisun saimme.
Mutta ettei aivan unohdeta tärkeintä, eli RUOKAA. On sen
vuoro nyt.
Kreikkalaista ruokaa pidetään erittäin terveellisenä.
Tuoreet raaka-aineet ja ruuan valmistustapa. Kreikassa ruoka tarjoillaan
raakana, nopeasti grillissä tehtynä tai pitkään uunissa haudutettuna.
Peruselintarvikkeita ovat oliiviöljy, yrtit, meren antimet, lampaan- ja
vuohenliha, kasvikset, pähkinät ja hedelmät. Kreikkalaista grilli ravintolaa
kutsutaan nimellä psistarias. Tavernat taas ovat hieman ”parempia”
ruokapaikkoja, kun taas ouzereissa tarjoillaan pieniä alkupaloja ouzon kanssa.
Kreikkalaista kahvilaa kutsutaan kafenioksi.
Ensimmäinen ajatus Kreikkalaisesta ruuasta on Kreikkalainen
salaatti, horiatiki ja feta juusto. Moussaka, Kreikan kuuluisin ruokalaji.
Tzatziki, pastitsio, keftedes ja suvlaki tulivat myös tutuiksi. Ja tulevat myös
blogin lukijoille tutuksi ;) Ja kyllä se meijän Isäntä muutaman kalamarakin (uppopaistetun
mustekalan) suuhunsa laittoi. IYH.
”Maassa maan tavalla”, niin kuin Äiti sanoisi.
Juomapuolesta mainitakseni, Rhodoslaiset viinit, anis viina
Ouzo, Kreikkalaiset oluet Mythos, Alfa ja Vergina. Sekä Frappe, kylmä vatkattu
pikakahvi.
Hotelliruokailua. Athineon hotellillamme oli oma ravintola
josta pystyi tilata ruokaa laidasta laitaan. Baarin puolelta sai pientä
naposteltavaa yö myöhään asti. Joten osan ruokailuistamme suoritimme hotellilla
ja niihin keskityn nyt.
Ravintolasta tilasimme Horiatiki (Kreikkalainen salaatti),
Keftedes (Kreikkalaiset lihapullat), sekä valkosipulileipää. Hyvin tyypillinen
lounas. Mutta ulkomuoto erosi kovinkin paljon suomessa totutusta fetasalaatista
ja lihapullat eivät muistuttaneet ollenkaan mummon pullia ;) Ja hyvä niin. Mautkin
meinaan olivat uusia. Emännän salaatti oli näyttävä ja hyvä, kovin täyttävä! Ja
ainoa mistä voi valittaa, on että punasipulia oli liikaa omaan makuuni. Isännän
annos oli maultaan hyvä ja Isännän mukaan ”lihaisempi” kuin Suomalaiset
lihapullat (Mitä sitten tarkoittaakaan?). Lihapullat tarjoiltiin
tomaattikastikkeessa riisin kanssa. Ja ainoa mistä tuo Isäntä valitteli, oli
lihapullien määrä.. Ja emännän silmään annos ei kovin kaunis ollut. Tästä
huvista maksoimme noin 16€.
Baarin puolelta tilasimme pitkin lomaa Kinkku-pekoni
pitsoja, joista maksoimme 8€/kpl.. Pitsat olivat ”pannupitsoja”, joten yhdestä
pitsasta riitti hyvin kahdelle hengelle. Myös lämpöisiä mini tortilloja söimme. Sekä toki maistettava oli kylmää vatkattua kahvia Frappea, joka muuten oli oikein hyvä maistelu kokemus, mutta hieman liian vahvaa emännä makuun.
Aamupala hotellilla oli mielestämme hieman kallis, 10€
päältä. Ja kolme kertaa loman aikana kävimme aamupalan nauttimassa. Leipää oli
montaa sorttia, kakkuja, voisarvia, fetataskuja, marmeladeja, hunajaa,
jugurtteja, leivän päällisiä, pekonia, nakkeja, munia ja kokkelia. Perushyvä
aamupala. Täyttävä.
Hotelliruokailusta mainitakseni, hotellimme oli kovin
siisti. Ruokatilat ja se osa keittiöstä minkä näin, oli todella siisti.
Erityisruokavaliot huomioitiin todella hyvin ja palvelu oli nopeaa ja
miellyttävää. Ruokalistat olivat luettavissa myös suomeksi.
Olimme todella tyytyväisiä hotelliimme. Athineon huoneistohotelliin,
joka sijaitsi paikallisen alueen rajalla, 200 metriä vanhankaupungin portilta.
Tilaa riitti kahdelle hengelle, isolla parvekkeella, olohuoneessa,
makuuhuoneessa, keittiössä ja kylpyhuoneessa. Tosin sängyt hävisivät reilusti kotisängylle,
ja kotisuihku tuntui kovin ylelliseltä hotellikodin jälkeen. Allasalue oli yksi
ehdottomista suosikeistamme ja mukava henkilökunta. Ja oli se ihana välillä
aloittaa aamu, omalla parvekkeella juhla mokkaa juoden ja paikallisen marketin
tuotteita maistellen ja päiväkahvia nauttien paikallisen leipomon tuotteiden
kanssa. Kävimme siis paikallisesta leipomosta ihanan lämpöisen fetakolmion
hakemassa maistelumielessä. Kannatti ja tulee varmasti kotona kokeiltua samaa.
Lähdettäessä kotiin päin, sanon mielummin NÄKEMIIN, kuin HEI.
Sillä Kyllä Rhodos antaa aihetta matkustaa saarelle uudestaankin. Mutta tuskin
meistä sentään tulee Rhodos tosi faneja, niin kuin osasta lomalaisista
bussissamme, jotka olivat Rhodoksella jo 27 kerran!! Sillä ihana on nähdä uusia
paikkoja, maistella uusia ruokia ja tutustua eri kulttuureihin.
Mutta, nyt lopuksi, tässä on ”special offer for you”, joka
matkakuumeilet ja suunnittelet matkaa Rhodokselle, voitko enään tämän jälkeen
olla varaamaatta matkaa? Jos voit, odotas vaan kun päästään käsiksi Lindokseen ja Kallitheaan.
;) HAH!
Addio!!
Ps.
There is always hope, as long as we have food!
There is always hope, as long as we have food!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti