”Muistoja, toivoa. Makuja, tuoksuja.
Käsintehtyjä tarinoita.
Toivolan vanhassa pihassa.”
Jyväskylän keskustassa, keskellä täyttä tohinaa on Toivolan
vanha piha. Hermannin herkkutori pidetään Toivolan vanhalla pihalla kesäaikana
joka toinen lauantai ja viileänä kautena jokaisen kuun viimeisenä lauantaina.
Hermannin herkkutorilla on lähiruokaa paikallisilta pientuottajilta, sekä sesongin
mukaan vaihtuvia herkkuja. Hermannin herkkutorilta saa myös vinkkejä ja ohjeita
ruuanlaittoon. Jyväskylässä ollessamme juuri Hermannin herkkutorin aikaan, oli
sinne päästävä käymään. Isäntää tämä touhu ei kiinnostanut kovinkaan paljon,
mutta emännän sinnikkyys palkittiin ja perille päästiin. Eikä ollut ollenkaan
hullumpi pikkutori, kaikkea kivaa katsottavaa ja tutkittavaa.
Toivolan vanha piha on aikamatka 1800-luvun lopun
Jyväskylään. Seppä Herman Toivola asutti aikanaan Vanhaa Pihaa yhdessä vaimonsa
Matildan ja poikansa Muiston kanssa. Toivolan vanha pihan on ainoa Jyväskylän 1800-luvun
puutalokaudesta kertova, ehjänä säilynyt kokonaisuus. Herman Toivolan hengessä
sielä tehtaillaan monenlaista niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden iloksi.
Pihan tarjonta koostuu käsityöläispajojen ja putiikkien, Keski-Suomen museon ja
kahvila muiston palveluista. Pihalla järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri
vuoden.
Pihalla on vanha synnytyslaitos ja Toivolan talo , joissa nykyään
toimii käsityö myymälöitä. Kävimme ihastelemassa kauniita käsitöitä, ja itse
ihastuin mm. virkattuihin pitsikorvakoruihin. Ihania värejä. Kuitenkaan emme
mitään niin mielenkiintoista löytäneet, että olisimme itsellemme ostaneet.
Vanhasta sepän pajasta kuului taonnan ääni, niin kävimme
sieläkin pyörähtämässä ja seuraamassa seppiä omassa työssään. Myytävänä oli
myös monia metallista valmistettuja tuotteita ja koriste-esineitä. Me tyydyimme
vain katselemaan.
Kiersimme myös pihalla olevan museon, joka oli sisustettu
1800-luvun loppupuolen kuparisepän taloksi. Museossa olisi ollut mahdollista
saada opastettu kierros, mutta kiersimme museon omatoimisesti, nopsasti ympäri.
Ostoksia teimme kyllä, mutta ruuan parissa. Hermannin
herkkutorilla oli jos vaikka mitä ruokatuotetta myynnissä. Jo ensimmäisestä
kojusta mukaan lähti T-Barbeguen valmistama paisti mausteseos, lisäaineeton,
gluteeniton ja sokeriton mausteseos joka on tarkoitettu paistin, padan, keiton
ja riistan maustamiseen. Tämäntyylistä maustetta meillä ei vielä ollut ja
maistoimme paikan päällä maustetta, maistui hyvinkin käyttökelpoiselta. Hinta
4€, ihan sopiva.
Hermannin herkkutorilla kohtasimme myös suureksi
yllätykseksi maajussille morsiammesta tutun Paulan!! Me kun Isännän kanssa aina
maajussille morsianta kotosalla seurataan, niin meille tämä oli oikein ”julkkis”
kohtaaminen. Aikamme kierrettyä uskaltauduimme Paulaa jututtamaan, utelemaan
ohjelmasta ja jopa kuvauttamaan itseni Paulan kanssa. HAH. Pienet ilot.
Paula ei ollut myymässä tälläkertaa omia tuotteitaan, mutta
Paulalta ostimmekin sitten rivijärven luomu-vaalea lättyjauho pussukan. Jossa
valmiiseen lättyjauho seokseen on käytetty luomuvehnä ja –ohra jauhoja. 1 kg
paketista maksoimme n.3€, tarkkaa hintaa en nyt muista. Mutta tästä tulikin
sitten seuraava tavoite, paistamaan Paulalta ostamista lettujauhoista oikein
kunnon LETTUJA!!
Syöminen on aina mukavaa, mutta porukalla se on vieläkin
mukavampaa. Isäni päätti avata grillikauden ja lupasi meillekkin pihvejä
grillata. Niin kaupan valmiiksi marinoituja, kuin myös Isän itse marinoimia
pihvejä. ( Ja kyllä ne Isän itse marinoimat olivat vaan paljon parempia..)
Minä taas vastasin jälkkäri puolesta ja tässä oli oiva tilanne
päästä kokeilemaan Paulalta ostettuja lettujauhoja ja teinkin jo kotona
lettutaikinan valmiiksi ja mukaan otettavaksi. Mutta tästä herkusta saamme
kiittää Paulaa, joka myynti taidollaan tämän meille sai myytyä. Ihania
lettuja!!
En oikein tiedä mikä tässä nyt onnistui, mutta jokin meni
nyt nappiin ja letut olivat todella HYVIÄ! Taikinan koostumus oli hyvä, tuoksu
oli ihana ja taikina oli erittäin helppo paistaa. Yksikään lettu ei hajonnut
tai repeillyt. Oliko syynä Paulan ihme jauhot? Emännän oma salainen lettu
resepti? Isän hyvä pannu? Pitkä turpoamis aika? Vai näiden kaikkien
yhteensattuma? En osaa sanoa, mutta tämä toimi.
Söimme kaikki letut hetkessä pois.
Lisääkin olisi vielä mennyt.
Onnistuin kyllä Isännän kotona hermostuttamaan, kun mansikkahillo
teki loppuaan ja ilmoitin että ”ei, me emme ota vadelmahilloa mukaan, vaan
pärjäämme mansikkahillolla”, jolloin sain niskaani jurputukset.. Ettei vaan
hillo lopu kesken Isännän letun syönnin. JUST. Ja varuilta otin pakkasesta
sulamaan viime kesän mansikoita ja sekoitin ne hillon joukkoon. Ettei vaan nyt
pääse hillo loppumaan kesken. ;)
Mutta hyvä että jurputti, meinaan letun päällä
ehkä ihan parasta. Hillo, missä lisäksi mansikoita. Tykkäsimme kaikki ja
kovasti. Isänikin tykästyi ja suunnitteli jo kesän purjehdusreissuille käyvänsä
torilta tuoreet mansikat hakemassa ja hillon joukkoon laittavansa.
Herkkusuina laitoimme vielä vaniljajäätelöä lettujen päälle,
nams. Oikein kesä jälkkäri, vaikkei kesä vielä olekkaan..
No, Varaslähtö otettu!
Ps.
There is always hope, as long as we have food!
There is always hope, as long as we have food!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti