Lomalla täytyy muistaa myös juhlia ja kun lomansa ajoittaa
oikeaan kohtaan, juhlittua tulee ”sattumalta”. Keskikesän suurin juhlan aihe on
toki JUHANNUS, joka niin ruuan kuin juhlinnankin huomioiden, on myös yksi
vuoden tärkeimmistä juhlista, meidän perheelle. Isännälle ehkä jopa se tärkein juhla koko
vuodessa.
Äkkiseltään JUHANNUS tuo meidän perheelle mieleen;
"Kokko, sauna, grilliruoka, järvi, kesä, aurinko, ystävät."
Meille ehkä tämän vuoden juhannusjuhlat eivät kaikkia
perinteitä täyttäneet, voin kuitenkin hyvillä mielin sanoa, että seura oli hyvää,
ruoka oli hyvää (ja grillissä valmistettua), ja kokkojakin tuli käytyä katsomassa
oikein kaksin kappalein. Ja mikä parasta, juhannuksena on aina hauskaa! Ja matkamuistoja myös reissulta kertyi.
Juhannuksen ruokapuoli sisälsi niin liha- kuin
kanapihvejäkin, täytettyjä herkkusieniä pekonilla, muutamia eri sortin
makkaroita ja pekoninakkeja, patonkia, salaattia ja toki myös uusia perunoita. Oikein,
oikein maittavaa ja täyttävää. Suosikkina ehdottomasti täytetyt herkkusienet,
nams.
Mutta juhliminen toki ei jäänyt pelkkään juhannuksen
viettoon, vaan kahvikestit olivat tiedossa. Olimme saaneet kutsun 60-vuotispäiville, joihin toki lupauduin kakun valmistamaan. Vaikka, näillä hermoilla ei
toisille kannattaisi lupailla tekevänsä mitään. Mutta sitäpä nyt ei etukäteen
tullut mietittyä.
Sankarilla oli toiveena oikein perinteinen mansikkakakku. Ja todella kun kakkuja en kovasti ole
tehnyt, niin en perinteistä mansikkakakkuakaan aikaisemmin ollut valmistanut.
Mutta onneksi Äiti oli, ja hänen vinkeillään pääsin hyvin alkuun. Tuskaa tuotti
kakun koristelu ja perinteisen ja omaa silmää miellyttävän koristelun
löytäminen vei hieman aikaa.
Kakun täytteen laitoin kahteen kerrokseen, molempiin
kerroksiin mansikkatäytteen, kermavaahtotäytteen ja banaani siivuja. Ja kyllä
jännitti, kuinka kakku pysyy kasassa ja runsaat täytekerrokset koossa.
Ja vielä enemmän jännitti istua Sankarin pöydän ääressä ja
Mutta onnekseni, jännitykseni oli täysin turhaa. Kakku oli
täydellinen ja niin hyvin onnistunut kuin se vain suinkin oli mahdollista.
Vaikka hieman huterat reunapursotukset, saivat melkein kiukun kyyneleet
silmiin, ei niitä tainnut kukaan muu edes huomata. Kakku maistui todella
hyvältä, ja ihan ihka oikealta, perinteiseltä mansikkakakulta! JIPPII!
Kakku hävisi äkkiä lautaselta, ja vieraiden noustessa
pöydästä, vain pieni siivu kakkua oli jäljellä. Minkä meidän Isäntä olisi
napannut mukaansa, jos olisi kehdannut. Voivotteli jälkikäteen kotona, miten
olisi voinut hyvinkin lopun syödä.
Sain kakusta kovasti kehuja, ja yksikään vieras ei jättänyt
maistelua yhteen palaan. Kuultuani lauseen, ”Tästä eteenpäin tietää mistä
kakkunsa tilaa”, sai tekijän punastumaan ja kauhistumaan, - Siihen en kyllä
lupaudu!
Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun leipomuksiani
maisteli ennalta tuntemattomat henkilöt. Jotka eivät minua tunne. Eivätkä ole
leipomuksiani ennen maistelleet.
Olipas pelottavaa.
”Joulu on taas, joulu
on taas, kattilat täynnä puuroo!”
Ps.
There is always hope, as long as we have food!
There is always hope, as long as we have food!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti