keskiviikko 5. helmikuuta 2014

J.L. Runeberg's Day



Tällaiset juhlapäivät, kuten J.L.Runebergin päivä, antavat luvan hieman shoppailla ja herkutella.. ;) Tai oikeastaan mikä syy tahansa sopii syyksi shoppailla ja herkutella.. ;)  Ennen kuitenkin kun alan hehkuttamaan Runebergin päivän herkkuja, palataan viikonlopun tunnelmiin.. 
 
Päällimmäisenä tunteena on turhautuminen, ja pyllyn puutuminen. Voiko pidempää Turun reissua olla? Mistä se johtuu, että joskus on ihanaa vaikka huvin vuoksi ajella toiseen kaupunkiin, mennä ristiin-rastiin, kierrellä ja kaarrella? Matka autossa on mukava, juttua riittää, hyvää musiikkia ja kaikki toimii. Sitten on näitä kertoja että 10 minuuttia tuntuu tunnilta.. Olo että tie vaan jatkuu ja jatkuu eikä kotia näy!!


Turkusessa lähdimme käymään etsimään isännälle autoa ja todella matkaa oli yhteensä n.500km, ja kevyet 10 tuntia saimme matkaan kulutettua. Tiedä miten onnistuimme? Autoa emme reissulta mukaan ottaneet, mutta itse käytin tilaisuuden hyväkseni shoppailun muodossa ja toki syömällä!


Kävimme syömässä Lohjan ABC liikenneasemalla. Niin hauska ABC, ihania pikkukauppoja täynnä mitä oli ihana kierrellä. Ja kyllähän sieltä mukaankin jotain saatiin.. ;) Ja vatsakin tuli täyteen!! ;) minulla –jos ei muilla. ;)


Matkaseuranamme oli Isännän lappalais ystävä, joten hänenkin ruokansa arvioimme. Kolme annosta siis syynissä Lohjan ABC:lla ja kuinka ollakkaan – jouduimme keskelle kömmähdystä. Lappalais ystävämme sai ruokansa – söi – mutta isännän ja minun ruokia ei näkynyt. Rupesimme jo kummastelemaan tilannetta ja lappalais ystävämme hieroi vatsaansa ja pohti, mitähän sitten söisi, pienen annoksen takia ( jossa oli muuten aivan liikaa suolaa..) 

Seurailimme huoltamon tarjoilija tyttöjä, jotka vuorotellen kulkivat kahden annoksen kanssa ympäri salia. Epäilymme heräsivät. Ettei tuolla vaan kiertäisi meidän annoksemme ja ajattelimmekin kysästä asiaa. Lopputulos kuitenkin oli nyrpeä tiuskaisu, "ei nää teidän numerolla ole". Aikaa kului. Ja vihdoin myymäläpäällikkö tuli luoksemme ja kysyi mitä olimme tilanneet. Selvisi että ne nenämme edessä seilanneet annokset todella olivat meidän. Pahoittelut saimme ja minä tarkkana asiakkaana vaadin uudet ja lämpimät ateriat, mitkä meille vihdoin tuotiin. 
 
Isännän annoksesta ei voi oikein sanoa mitään..  ”Ei hyvää, eikä pahaa”, ”aika pieni”. Itse otin ABC:n lehtipihvin, nams, vakio annos ;) Mutta jouduin hieman pettymään.. Ruoka oli kovin haaleaa, eikä maistunut tänään suuhuni, vaikka maustevoi paljon auttoi tilannetta.


Vatsa tuli täyteen, vihdoin ja viimein, ja matka pääsi jatkumaan..

..Kohti ABC:n putiikkeja.


Tykästyin ABC aseman pieneen putiikkiin missä oli myynnissä kaikkea, pientä, hyvää. Suklaata, teetä, juustoja, alkoholijuomia, mehuja, sämpylöitä ym. Olisi tehnyt hieman kaikkea mieli maistaa ja ottaa mukaan. Tyydyin kuitenkin vain kiertelemään ja kuvailemaan. 


Myöskin iso luontaistuotemyymälä kiinnitti huomioni. Liike oli täynnä tavaraa, erilaisia pähkinälaareja ja miljoonittain erilaisia teelaatuja, suklaita, mehuja ym.  Täältäkin tulin ulos tyhjin käsin. 
 

 
Seuraava putiikki oli täynnä pientä sisustustarviketta, jossa kaikki tuotteet oli alennettu, loppuunmyynnin takia. Täältä liikkeestä löysin rakkaalle ystävälleni ystävänpäivälahjan .


( Toivotaan että ystävälläni ei tätä tarviketta ole, jonka lahjaksi hankin.. Jotain käytännöllistä kun lahja on..)



Seuraavassa putiikissa törsäsinkin itseeni, kirjakauppa!!  Perustelin itselleni luvan ostaa tämän ostoksen, koska tulossa on J.L.Runebergin päivä,  ja onhan Runeberg sentään Suomen kansallisrunoilija ja kuuluisa kirjailija, joten Runebergin päivänä voi omistaa hetken kirjallisuuden parissa. Ostin itselleni Johanna Catanin, Käykää pöytään – ruokakirjan. Joka sisältää perinteisen suomalaisen ruokavuoden klassikko reseptejä. Myös J.L.Runebergin päivään. Onnellinen olen löydöstäni.


J.L.Runebergin päivästä Johanna Catani kirjoittaa:


”Runebergin päivänä nautitaan herkuista ja hyvästä kirjallisuudesta. Voit järjestää runoillan, jossa vieraat esittelevät lempirunoilijansa tuotantoa. Kutsu kylään ystäviä joilla todennäköisesti on hyvinkin erilainen kirjamaku. Runoillassa tarjotaan runebergintorttuja, kaakaota ja ylimakeita liköörejä pikkuriikkisistä laseista.”


Meillä ei mitään runokutsuja järjestellä, kyllä tuo isännän runoilu työpäivän jälkeen riittää, täyttämään meidän runotarpeemme. Mutta runebergintorttuja meillä leivottiin ja herkuteltiin, kaakaon ja kahviliköörin kanssa. Runebergintorttujen ohjeen tein uudesta Johanna Catanin kirjastani, ilman mantelia, koska se ei meidän talouteemme sovi. Todella hyvä ohje!! Ja hyvät tortut, ilman manteliakin!! nams. 

Meille kelpasi, jopa isännälle joka ei kuulemma runebergin tortuista tykkää. 
Näistä tykkäsi. 


Johan Ludvig Runeberg on kirjoittanu runon, Matka Turusta, josta pienen pätkän kirjoitan tänne, kun nyt aiheeseen sopii ;) Kovasti myös omaa matkaamme kuvastaa, joka todella loppui vasta ilta myöhään..

 

Matka Turusta:
Jo purje liehuu, pursi on irrallaan;
Jo nuorukainen ruorihin kiiruhtaa,
Ja ruusuposki tyttö istuu
Airojen ääressä keulapuolla.
Ei maito, heelmät maukkahat painakkaan
Nyt purtiloa, tyhjänä kiulut on,
Ja siivotussa koppasessa
Hemmut ja vaattehet hienot piilee.
Vaan iltatuuli yltyvi uudestaan,
Ja Auran viirit näyttävät merta päin,
Ja purje pullistuu ja rannan
Venhoset saavat jäähyväiset taas.

Nyt hyväiset sull’ uhkea Turku myös!





Hyvää J.L. Runebergin päivää kaikille,

                                                                                                                                                 Runoilla vai ilman?

 Ps.
There is always hope, as long as we have food!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti